måndag 31 juli 2017

Ett udda problem

Det känns det i alla fall som jag har haft med Lexus hela hans liv när det gäller träning. Och det är att det är så jäkla svårt att få in kommandon i hans huvud. Vi kan ha tränat något hur många gånger som helst och det har känts som om han har förstått vad kommandot innebär och sedan är det bara borta ur hans huvud. Det är inte något problem som jag har haft med andra hundar, andra hundar=andra problem. Nu är det svårt att veta om det beror på att Lexus träning varit så sporadisk men det tror jag ändå inte eftersom han i perioder tränats mer regelbundet.
Kommandot fot minns han i alla fall även om positionen inte var perfekt idag.
Lite lätt frustrerande är det att upptäcka gång på gång att han inte förstår vad jag ber honom om.Som tur är så har han arbetslust och samarbetsvilja och eftersom vi med största sannolikhet aldrig kommer tävla så är det ingen katastrof. Om jag bara skulle kunna släppa att allt måste bli perfekt så skulle det vara ännu bättre

Lite dubbelt

Jag är trött idag så jag roade mig ett tag med att titta tillbaka i den här bloggen. Det är roligt att bli påmind om allt jag gjort med hundarna genom åren och det är kul att se bilder på Toker och läsa om funderingar jag haft i träningen av Toker och Lexus. Något som inte är lika roligt är att bli påmind om hur mycket jag orkade förr. Det blir så otroligt tydligt när jag ser tillbaka på hur det var för några år sedan och tänker på vad jag orkar nu. Då och då känner jag att jag borde kontakta läkaren här och säga åt dem att skicka remiss till Uppsala igen. Sedan inser jag att nej jag har ingen lust att vara inlagd en vecka och bli utsatt för smärtsamma experiment/undersökningar (same shit different names). Utan att genomföra undersökningarna går det inte att veta om det ens går att operera mig och om det inte går att göra det får jag ändå fortsätta som nu med att ta medicin två gånger per dag för att ens fungerar hyfsat.
Det blir tre bilder från trädgården idag. Dagens skörd av jordgubbar och opiumvallmon som blommar.Hyfsat nöjd

Ibland lyckas jag få till någon bild som jag är hyfsat nöjd med och så blev det igår. Det enda som stör mig är att horisonten ser sned ut men det beror till störst del på att det inte är plant var Lexus står.
Lexus blev av med lite päls igår igen. Jag hade inte en aning om att pälsen växer så jäkla fort på en collie. Min tanke var att bara klippa/raka honom en gång på sommaren och sedan skulle pälsen hinna växa ut till lagom längd till hösten/vintern skulle dyka upp. Men pälsen växte så jäkla fort att jag tog av en del igår igen.

söndag 30 juli 2017

Något alla hundägare borde ha

Måste vara ett foto på sig själv med hundarna. Den insikten drabbade mig under en promenad och när jag hittade en fin plats så räckte jag över kameran till sambon. Jag tänkte mig en fin bild på mig själv med hundarna sittandes vid mig.  Det här med att sitta eller uppföra sig vettigt var inte riktigt hundarnas plan.


Efter otaliga bilder med stök lugnade de äntligen ner sig och det blev en vettig bild.

lördag 29 juli 2017

Lite avslaget

Det beskriver stämningen här i huset rätt bra idag. Vi har haft besök i några dygn, alltid trevligt men det blir alltid lite annorlunda när man har besök. Lexus är inte bekväm med alla människor men personen som var här är en person han gillar. Det går inte alltid att gissa på förhand om han kommer gilla någon eller inte och oftast finns det ingen tydlig logik bakom hur han reagerar på olika människor. Personen som var här har varit här tidigare så jag visste att det inte skulle vara några problem. Överlag så fungerar/gillar Lexus mer män än kvinnor, varför vet jag inte riktigt. Freyja är det aldrig några problem med när det gäller människor för hennes åsikt är att alla människors uppgift är att dyrka henne.

Lagom storlek på pinne????


fredag 28 juli 2017

Det finns inga ursäkter

Igår fick jag veta att en hund här i byn har blivit ihjälbiten av en annan hund. Blir jag så förvånad? Nej är svaret på det för jag har som sagt tidigare inte varit alltför imponerad över hur det har blivit med hundar här. Jag har inte koll på alla detaljer runt händelsen och i det här fallet anser jag inte att det är nödvändigt att veta allt. Det jag vet är att hunden som blev ihjälbiten var på vift och hade tagit sig till huset var den andra hunden bor. För att hundarna skulle ha kunnat komma i kontakt så måste hunden på vift antingen tagit sig in till den andra hunden eller så har den andra hunden tagit sig ut. Om det skedde i hundgården/rastgården eller på gårdsplanen kvittar i min värld. Har man en hund som tidigare haft ihjäl en katt så ställer det krav på ägarna och de kraven är att hunden på inga villkor ska kunna ta sig ut och angripa fler djur. Har man då som ägare en hundgård/rastgård som andra djur kan ta sig in i har man i mitt tycke inte tagit sitt ansvar.
Som djurägare har man ett stort ansvar och om man vet med sig att det egna djuret kan ha ihjäl andra djur måste man besluta sig för om man orkar ha koll på djuret dygnet runt så det inte sker fler olyckor eller inte. Och om man inte orkar ha den kollen är det dags att göra sig av med djuret.

Mina sympatier är enbart med hundägaren som fick sin hund ihjälbiten och jag hoppas verkligen att ägarna till den andra hunden tar sitt ansvar nu. Det här är en liten by och tidigare var det aldrig problem med hundar här men nu går det fort utför.

onsdag 26 juli 2017

Fysträning

Rubriken låter så seriös men jag kommer inte på något mer passande ord. För vi åkte till ett bestämt ställe och där är det lite jobbigare att springa/gå. Tanken med det var att hundarna skulle få anstränga sig lite fysiskt och röra sig ordentligt. Båda höll igång ordentligt och hade roligt.


Freyja fick en lite knäpp och började gräva. Vi andra tittade mest på.
Lexus sprang och sprang

Det är inte bilden som får backen att se brant ut utan det är så jäkla brant. Lexus sprang upp och ner några gånger innan jag hade lyckats ta mig upp.
När Freyja inte sprang eller grävde poserade hon
Väl hemma dök posten upp med ett paket med hundmat. Den här gången tänkte jag glädja hundarna med lite omväxling så jag köpte lite olika blötmat sorter. Det blir mest som lite extra gott på torrfodret. Att Freyja kommer äta och vara glad vet jag för det är självklart. Lexus vet man däremot aldrig med, väldigt praktiskt med en Freyja för man behöver aldrig slänga mat.

tisdag 25 juli 2017

Lika bra att vara förutseende

Med tanke på ekonomin i landstinget dalarna och att det inte verkar vara de skarpaste knivarna i lådan som fattar beslut. Skulle jag inte bli så förvånad om de någon gång i framtiden lanserar appen Operera din granne. Att det i de flesta fall inte skulle gå så bra är en helt annan sak. Som alla vet brukar man behöva lite smärtstillande efter en operation och om man opereras av en klåpare lär det behövas ännu mer smärtstillande. Nu ligger jag steget före och det gör jag genom de här.

Opiumvallmon har börjat blomma och från dem kan man skapa morfin. Nu har jag inte direkt fördjupat mig i hur man gör det men den dagen det behövs kan jag nog allt fixa det. Jag har även en till sorts opiumvallmo men de har inte börjat blomma än och deras alkaloid halt är ändå lägre.

Om någon nu undrar så är det lagligt att odla opiumvallmo men inte att försöka framställa något av dem.

måndag 24 juli 2017

Det finns en gräns för hur länge man kan skjuta på saker

Inte helt otippat eller ovanligt så började dagen med promenad med hundarna. På promenaden träffade vi på en annan hundägare i byn och den hunden är en av Lexus favoriter. Det räcke med att han ser henne för att han ska bli glad. Nu är det inte så konstigt för det är en trevlig och söt hund. När jag inte hade kameran uppe stod de så fint bredvid varandra men så fort jag tog upp kameran var det slut med det.

På lunchen ville sambon plocka hjortron så det gjorde han, Freyja gick runt och åt hjortron och jag och Lexus gjorde inget vettigt alls.
Sedan hittade Lexus ett dyhål eller något liknade...
Jag insåg att det inte gick att skjuta på tvätt av Lexus längre utan det var bara att ta itu med det när jag kom hem. Lite renare blev han allt. Det hade behövts ytterligare en schamponering men det får duga.
Jag är den första att erkänna att han borde tvättas oftare men är han lös på promenad så plaskar han alltid runt i vatten/dy eller vad han nu hittar så att hålla honom ren ser jag som en omöjlighet. Det finns säkert någon som orkar tvätta sin hund några gånger per vecka under vår/sommar/höst men jag orkar då inte

söndag 23 juli 2017

En ekorre eller är det bara en ekorre???

Det är en fråga som slår mig varje gång jag ser en ekorre nu. Att jag tänker så beror på att jag läst Stallo och Stalpi av Stefan Spjut. Om man funderar på vad jag menar så är lösningen att läsa böckerna.


lördag 22 juli 2017

Vacker natur och glada/galna hundar

Det finns så många vackra platser här i närheten och plötsligt inser man att det var länge sedan man var på någon plats. Så blev det idag. Nu borde jag haft ett annat objektiv men menfredag 21 juli 2017

Att springa är glädje
Jäkla trampdyna

För ett tag sedan skadade Freyja sin ena trampdyna. Det läkte ihop fint efter några dagar men efter det har inte den trampdynan hunnit återhämta sig helt. På stället som blev skadat är huden inte lika tjock som resten av trampdynan. För någon dag sedan så råkade hon antagligen kliva på något vasst igen för det blev ett pyttelitet sår på stället var den gamla skadan var. Så nu är det bara promenader på mjukt underlag som gäller igen. Det lilla såret har läkt men hon är fortfarande lite öm på trampdynan. Får se hur lång tid det tar innan det är helt okej igen.

måndag 17 juli 2017

Liljor

I år planterade jag rätt många olika sorters liljor. Gula och vita tigerliljor, orientaliska liljor, vita och rosa kungsliljor och någon annan sort jag inte minns nu. Det ser ut som de flesta planerar att blomma, några har inte tagit sig alls men jag hoppas att lökarna är okej så att det blir något av dem nästa år. Nu blommar den vita kungsliljan så därför vill jag visa upp den fast den verkligen inte har något med hundarna att göra.


söndag 16 juli 2017

Det här med regn

Gör inte en bayersk viltspårhund glad.
Nu kan vi ju inte styra över vädret och Freyja överlevde promenaden. Det är viktigt att betänka att hon är ännu mer missnöjd om hon måste gå i koppel när det regnar så det här är när hon bara är lite missnöjd.
Lexus däremot påverkas ytterst lite av väder, promenader är alltid kul.
När vi promenerade kom det en fågel flygandes över vägen och landade i diket. Min gissning är att det är en ung björktrast. Hundarna fick inte leka med den utan jag tog bara en bild och så promenerade vi vidare så att den inte skulle bli så störd.

fredag 14 juli 2017

Så hamnade vi där igen

Det är lite kul att se hur naturen återhämtar sig efter naturvårdsbränningen så för att se hur det går för naturen tog vi oss dit. Så här såg det ut 19 juni och så här såg det ut idag.


Nu börja det dyka upp en hel del grönt.
Givetvis blev det även lite plaskande. Jag lyckades fånga Freyjas sätt att kolla av hur djupt vattnet är innan hon går/hoppar i.
Hon kollar alltid av vatten genom att sträcka ut en tass och sedan plaska med den. Jag förstår inte riktigt syftet för jag tvivlar på att hon genom att göra så kan avgöra om hon bottnar eller inte.
Lexus roade sig mest med att skutta runt och apportera pinnar.