torsdag 30 mars 2017

Död åt alla katter i byn

Så var det dags att gnälla igen hade också passat bra som rubrik. Hatet mot katter beror nu på att kattjäveln/kattjävlarna förstör mina aklejor. Rabatten framför huset har börjat tina och tre aklejor började vakna till liv för någon dag sedan. Sen var en kattjävel i rabatten och sket och grävde runt och så var det bara två aklejplantor kvar. För att skydda dem satte jag grillpinnar i marken runt plantorna. Hade kattjäveln fått en pinne i häcken hade det icke bekommit mig det minsta. Tyvärr var det inte så bra utan under kvällen hade kattjäveln varit i rabatten igen och så var det bara en aklejplanta kvar. Nu har jag ett par olika lösningar på problemet:

  • Låna ett gevär och skjuta alla katter som sätter en tass i vår trädgård. Bra lösning i min värld men det kan nog påverka stämningen i byn.
  • Skaffa ett ordentligt vattengevär och ladda den med något som luktar vidrigt. Lagom straff känner jag att det blir för kattägaren och behöva tvätta djuret.
  • Rigga upp något ovanför rabatten som gör att kattjäveln får en hink med vatten över sig.
  • Lägga ett nät över rabatten så kattägaren får komma och hämta sitt djur och sedan givetvis hosta upp pengar för mina plantor.
  • Sätta upp ett elstaket
Jag kan vara kreativ när det behövs... Hade jag haft råd hade det utan tvekan blivit ett högt nätstaket med piggar högst upp men sådana summor har jag inte.
I stort sett alla blommor/plantor i trädgården har jag drivit upp från frön och det är inget som görs på en kvart. Jag har lagt ner tid,energi och pengar på att få fram fina blommor och det är inte roligt att få det förstört av kattjävlar. Jag undrar hur många kattägare som skulle tycka att det var roligt om jag varje promenad skulle låta våra hundar skita och gräva i deras rabatter.

tisdag 28 mars 2017

När budskapet inte riktigt går fram

Hundarna fick lite aktivering i form av att leta leksaker på promenaden. Att leta tycker båda är kul men det är bara en som sedan avlämnar leksakerna ordentligt. Freyjas metod är att ta leksaken i munnen när hon hittat den, springa mot mig eller sambon med leksaken i munnen och sedan tvärstanna några meter för tidigt. Sedan kommer hon oftast fram utan leksak för att få sin matbelöning. På den här bilden försöker sambon övertala henne att ta upp leksaken som ligger framför henne och sedan komma in med den. Det gick sådär, hon skuttade glatt till sambon utan leksaken och medan hon gjorde det tog Lexus leksaken och lämnade den till mig.

Så vandrar de runt

och skriker igen. Tranorna har återvänt


söndag 26 mars 2017

Första tranan

Hörde första tranan för året idag och det var inte så oväntat. Vädret idag har varit underbart och vi har till och med börjat rensa lite i rabatterna. Än är det mesta djupfryst men det är på väg att tina. Lidl sålde fågelholkar för ett tag sedan och vi köpte en och idag kom den upp i rönnen. Det var inte jag som valde färg om någon funderar men den är rätt charmig ändå.
Med tanke på det fina vädret så tänkte jag ta några fina bilder på hundarna under en promenad. Det gick som det brukar, ingen av dem ville ställa upp på bild. På bilderna jag tog på Freyja ser hon ut som om hon vill mörda mig så de raderade jag. Lexus var inte heller så pigg på att bli fotad vilket syns på den här bilden som blev den bästa.

fredag 24 mars 2017

Otacksamma djur


Det händer att jag agerar envåldshärskare och då fattar jag beslut. Mitt senaste beslut var att vi skulle köpa nya korgar åt hundarna och sambon skulle betala det, precis som ca 90% av befolkningen så har han lite mer pengar än mig. Nu tyckte sambon att det var ett bra förslag så vi köpte två korgar/bäddar. Idag kom de då med posten och de ser helt okej ut och jag packade upp dem och ställde dem i vardagsrummet. Bilden är sned för jag sitter i soffan och är för lat för att flytta mig men en korg syns i alla fall.

Nu hade jag tänkt att det skulle ligga hundar i korgarna men icke. Lexus ligger på golvet nedanför mig.
Och prinsessan Freyja hittar man i det jag kallar soffa men hon verkar tro att det är en hundbädd.

onsdag 22 mars 2017

Solen

Idag kändes det verkligen som om våren är på väg och det kändes även under promenaden. Ibland sjönk jag ner någon cm för varje steg och ibland blev det en dm. Jäkligt jobbigt tyckte jag och det märktes även på hundarna att det var lite tyngre att springa och gå. Det var bra fart på båda stundtals och jag tror att de njöt av solen. Lexus nya sele har kommit så det blir nog någon bild på den om någon dag. Nu har Freyja en sele med gröna band och Lexus har en med orange, smidigt med olika färger så jag slipper ta fel.tisdag 21 mars 2017

fredag 17 mars 2017

Ett nytt försök

Utrustad med ett mer lämpligt objektiv gav jag mig ut i jakt på svanar. Givetvis var även de fyrbenta med. På ett lämpligt ställe fick de vara lösa en stund. Under förbudstiden får de givetvis inte vara lösa överallt.
Svanarna höll idag till på ett bättre ställe när det gäller att få möjlighet att ta bilder på dem och det blev några bilder. Lite lurigt bara att fota genom grenar.
Väl hemma igen hörde jag den första skrikfågeln för året, det finns stora och mindre skrikfåglar. Det här var den mindre varianten som lite mer korrekt benämns kanadagås, den större varianten är tranan.
Lite underligt att bara se en men det lär väl dyka upp fler snart

torsdag 16 mars 2017

Plånboken fick styra

I mitt letande efter vettiga selar till hundarna hittade jag flera sorter som tilltalade mig, felet på de flesta var dock priset. Det hela slutade med att jag valde sorten som jag trodde skulle passa deras kroppsform och som hade ett vettigt pris. För att gardera mig så beställde jag en Trixie premium sele i stl M/L. Att den skulle passa en av dem var för mig en självklarhet och om den skulle passa Lexus bäst skulle det bara vara att köpa en mindre åt Freyja och passade den Freyja bäst var det bara att köpa en storlek större åt Lexus. Även om det skiljer en del i höjd på hundarna så skiljer det inte mycket i vikt, halsmått och bröstmått. Det visade sig att storleken var lagom åt Freyja så jag har beställt en större åt Lexus.

Lexus var nog i ärlighetens namn rätt glad över det för selar/täcken och liknande uppskattas inte så mycket av herrn. Att skutta runt är bättre.
Som det syns på bilderna så är det en del snö kvar men på södersidan av huset har snön smält bort någon meter och där börjar sådana här titta upp.
I höstas planterade jag 60 botaniska tulpaner så får se hur många som kommer titta upp. Tanken var att de på sikt ska sprida sig så att det på våren kommer vara ett hav av blommor

tisdag 14 mars 2017

Första svanarna

På fm såg jag för första gången i år svanar, tidigare har jag bara hört dem men inte sett när de flugit förbi. Med det i bakhuvudet hoppades jag på att få se några svanar var de brukar hålla till varje år. Jag gick och spanade och spanade på svanarnas vanliga platser när vi var ute på promenaden men inga syntes till. Plötsligt var det något som fångade min blick på en plats var svanarna inte bruka vara och jag pulsade lite i snö för att se bättre. På långt avstånd kunde jag se ett par sångsvanar. Några fantastiska bilder blev det inte men här är två bilder.


måndag 13 mars 2017

En av de sista dagarna?

Plusgrader har gjort att snön har minskat i rask takt och snart är det inte längre möjligt att promenera i skoterspår. Kanske var det en av de sista dagarna för det idag eller så kommer ny snö att falla innan det blir vår.

2 månader

Inte på dagen men ungefär är det nu sedan jag planterade frön av Gullklematis och Kronklematis. Gullklematis ska ta 1-3 mån på sig att gro och för kronklematis är tiden 1-9 mån. Kronklematisfröna visar inga livstecken än men några av Gullklematis fröna börjar så sakta vakna.
Jag hoppas att lite fler frön vaknar och sätter fart. Om det inte sker så kommer det att gå fort att plantera ut dem sedan

fredag 10 mars 2017

Vår i luften

Idag kändes det som om våren väntar bakom något hörn. Var det hörnet finns vet jag inte men förr eller senare hittas det.
Nu såg jag inte innan vi tog oss ut att Freyja var lite smutsig på ena örat. Det hon har på örat är helt logiskt kaksmet, jag bakade en kaka på fm och hon fick slicka skålen som smeten hade varit i. Lexus fick givetvis också kaksmet, det delas alltid solidariskt.

onsdag 8 mars 2017

Hornen växer och växer

Jag hoppas verkligen att rådjuren hittar någon annanstans att hålla till när våren kommer. Om de äter upp allt i trädgården som kommer dyka upp i vår kommer jag inte att bli helt nöjd. I höstas planterade jag botaniska tulpaner och de vill jag ha kvar. Läser man på nätet så ska rådjur inte äta botaniska tulpaner men det tror jag inte på. Enligt information på nätet ska de inte heller äta syrener och det gör i alla fall rådjuren här

söndag 5 mars 2017

Triss

Tre bilder på Lexus kan aldrig vara fel så det får det bli. Lite olika bakgrunder blev det eftersom jag fotade under en promenad.Jag borde veta bättre

Det finns en del regler man lär sig fort när man bor med en bayersk viltspårhund. Eftersom jag har delat hem med bayerska viltspårhundar sedan 2006 så borde reglerna sitta ordentligt i ryggmärgen. Den viktigaste regeln är att aldrig någonsin lämna en bayrare ensam i ett rum var det finns något ätbart på ett bord/köksbänk eller liknande. De är stöldaktiga och tycker om allt ätbart. Igår fungerade min hjärna inte så bra för jag lät en bit brieost ligga framme när jag gick ut för att röka. Hundarna hängde med mig ut i trädgården och efter en stund ville Freyja gå in. Jag släppte in henne och efter ytterligare en stund gick jag och Lexus in. Det var en nöjd Freyja som var inne och någon ost fanns inte kvar. En sak som är bra i det hela är att både Freyja och Yana verkar/verkade tåla allt möjligt. Freyja är inte dålig i magen och verkar må som vanligt.

torsdag 2 mars 2017

Bättre

Det verkar som om laxoljan gör nytta för nu börjar hundarnas trampdynor se bättre ut. De har blivit mjukare och det är inte längre lika många sprickor i dem. Fortsätter det så här så kommer båda ha riktigt fina trampdynor om några veckor. Enda nackdelen är att en del av Lexus vita päls ser lite röd ut men det gör inte mig något