torsdag 29 september 2016

Tunga


onsdag 28 september 2016

Det kom ett mail


Och mailet var från SCK (collieklubben) med en uppmaning till collieägare med hundar födda 2012 att de bör röntga höfterna och göra mh med sina hundar. Nu har ju herr fluff gjort det så jag tillhör kategorin som kan bortse från mailet. Då kan man fundera över varför jag skriver något om det och givetvis beror det på att jag har åsikter. Jag ser absolut inget fel i att rasklubben skickar ut sådana här mail, vilken nytta det gör är en annan femma. Nu kommer ett citat ur mailet

"

Du som ägare av en collie som har fyllt 12 månader behöver bidra med två saker för att vi alla även framöver skall kunna skaffa både fysiskt och mentalt friska collies:

-          Du behöver höftledsröntga din hund

-          Du behöver gå på ett MH (Mentalbeskrivning Hund)"Min invändning är att det inte med ett ord berör nyttan av ögonlysning och ED röntgen. Det kan man tolka som att det inte är några fel på ögonen som man behöver vara uppmärksam på och att ED inte är ett problem i rasen. Jag är av en annan åsikt. Om vi tar och tittar på statistiken (avelsdata) för långhårig collie avseende ED ser det ut så här:

 •     2012 röntgades endast 56 hundar och 89,3% var fria
  •     2013 röntgades 104 hundar och 85,6% var fria
   •  2014 röntgades 80 hundar och och 95% var fria
    • 2015 röntgades 27 hundar och 96,3% var fria

Nu kanske någon tycker att det ser bra ut men om vi tittar på antalet långhåriga collie som registrerats under åren ser det ut så här

 •     2011 registrerades 479 hundar
  • 2012 registrerades 379 hundar
   • 2013 registrerades 417 hundar
    • 2014 registrerades 384 hundar

Som synes så är det ytterst få ägare som röntgar armbågslederna och då anser jag att det är vettigt att även påpeka vikten av att göra det. Frågan är även hur statistiken hade sett ut om fler hade ED röntgat...


Och så har vi då det här med ögonlysning vilket är viktigt för mig med tanke på helvetet Toker hade med distichiasis. Men ja det verkar inte så många andra se som ett problem och som bekant så får en del människor bara upp ögonen för problem när deras egna hundar blir drabbade.

Hur stort/litet problemet egentligen är på rasen är svårt av samma anledning som ED det är för få som gör undersökningen.  Collie tillhör en av raserna där valpar ögonspeglas vid ca 7 veckor och sedan bör ögonlysas igen efter ett års ålder. Av den anledningen är det även lite klurigt att läsa ut av statistiken på avelsdata hur många hundar som ögonlyses efter ett års ålder, det går bara att se antalet per år som ögonlysts. Det som däremot går att konstatera att från det att det nya ögonprotokollet kom i bruk har det lägsta antalet konstaterade hundar med distichiasis per år varit i år och det är en hund och än är inte året slut.


Som jag uppfattar det gäller mailet alla med collie alltså oavsett hårlag men jag är för lat för att kolla upp hur det är med ED och frekvensen av röntgade kh collie. Distichiasis på kh orkar jag inte ens skriva något om.


Sammanfattningsvis kan man säga att jag är positiv till uppmaningar från rasklubben men jag instämmer ICKE på något sätt att röntgen av höftleder och att genomföra MH gör att man framöver kommer kunna skaffa fysiskt och mentalt friska hundar

(Datorn bråkar med mig eller så bråkar jag med den men det är anledningen till att texten ser ut så här)

Kontroll pågår

Tomaterna kollas av minst en gång per dag och hittar hon någon som hon anser är mogen hamnar den i den bayerska magen. Förra veckan kokade jag marmelad på ett kg omogna tomater och nu funderar jag på att prova och koka en chilisås på en del av de andra omogna. Har inte lyckats hitta så många recept på vad man kan göra med omogna tomater, att lägga in dem har jag inga planer på. Någon bra plats att låta dem mogna inne finns inte heller och att slänga alla känns fel.

tisdag 27 september 2016

Vänta

Utan tvekan är vänta kommandot som oftast kommer ur min mun på promenader där Lexus är lös.
Herrn har nämligen oftast bråttom och att kalla in honom hela tiden skulle bli för tjatigt så då är det smidigt att bara låta honom vänta ibland till jag hunnit ikapp. Och när jag inte orkar ropa på honom håller jag ut armarna, det betyder att han ska komma.

måndag 26 september 2016

Tallen igen

Sakta men säkert minskar den.
Och så får det bli en bild på tagetesen som blommar och lyser upp.
Sorten heter Jolly Jester

Det som inte finns på nätet har inte hänt

Eller riktigt så illa är det inte men här kommer ett kort litet bevis på att Lexus blir lite tränad när jag orkar.

söndag 25 september 2016

En hackspett

som gömmer mat i en stolpe måste man titta på.
På sätt och vis sörjer jag fortfarande att det inte har blivit något tävlande för mig och Lexus och sannolikheten är att det aldrig kommer att bli det. Samtidigt vet jag dock att Lexus skulle ha svårt för tävlingsmiljön, han är inte okej med alla människor och jag är lite tveksam till att han någonsin skulle bli helt okej med det. Och hur snällt är det egentligen mot en hund att tvinga in den i en miljö den inte är bekväm i? Toker gav jag upp tävlande med för att han inte direkt var road av det och det var rätt beslut. Ett hundliv är så kort och att utsätta hundar för obehag bara för att det roar ägaren känns inte helt okej för min del. Nu menar jag givetvis obehag som inte är nödvändigt, veterinärbesök och annat liknande är måsten så det får hundar acceptera

fredag 23 september 2016

Dagens bilder

Vi såg en uggla även idag vilket är kul men udda.

Nu är jag lite partisk men jag tycker att Freyja börjar bli riktigt fin i kroppen.

torsdag 22 september 2016

Öron som flaxar

Kan även kalla det bevis för att Freyja faktiskt springer ibland.
Och ibland händer det att Lexus står stilla.
Idag har vi roat oss med att skapa lite mer ved av tallen och på promenaden fick vi se en liten uggla och den går att se i fotobloggen. Inga riktigt bra bilder men det är lite svårt att smyga på vilda djur med två hundar.

måndag 19 september 2016

Så att ingen behöver ligga sömnlös

Kommer här en uppdatering om tallen. Så här ser den nu ut sedd från vardagsrumsfönstret.
Sakta men säkert blir den förvandlad till ved. Nu orkar jag inte slita med det så lång stund varje dag så det kommer dröja innan hela är ved. Nu håller sambon givetvis också på med att förvandla den till ved så jag är inte ensam om det. Det får helt enkelt ta den tid det tar

torsdag 15 september 2016

Före och efter

Sett genom sovrumsfönstret.

Nu är tallen nere, återstår lite jobb att få itu den i lagom bitar=). Jag sänder ett tack till en trevlig person i byn som var snäll nog att ta ner trädet åt oss.

Vad blir djuren gladast över tro


 • Hundschampo
 • Nya koppel som syns när det är mörkt
 • Eller en påse med torkade djurdelar?

tisdag 13 september 2016

lördag 10 september 2016

Ibland får det funka med det man har

Efter att ha schamponerat herr Fluff tredje gången var det slut på hundschampo och han var inte ren. Min lösning blev att ta barnängen tvål istället, efter två omgångar med det var han fortfarande inte helt ren men varmvattnet var slut. Han är renare i alla fall och det får duga för idag.
Ska ta och beställa hundschampo för att vara utan är inte så bra när man har en hund som gärna rullar sig i varg/räv skit och  döda mosade djur och en hund som gärna plaskar i dypölar. Känner någon trevlig tillverkare av hundschampo för att skicka en flaska tar jag gärna emot

fredag 9 september 2016

Lek med mig


Sambon blev utsatt för bedjande collieögon och kunde inte stå emot.

Sedan gick det som det brukar. Freyja kom på att alla leksaker är hennes så hon snodde leksaken.
Hon ser lite lätt galen ut. Sen så blev det lite dragkamp.
Jag måste säga att de hemgjorda leksakerna håller väldigt mycket längre än allt vi någonsin köpt. Nu ska man komma ihåg att enligt bayerska viltspårhundar så är syftet med alla leksaker att plocka sönder dem i så små bitar som möjligt. Därför är det imponerande när något överlever här mer än några timmar.
(Om någon tycker att Lexus ser lite skitig ut så är det helt korrekt. Han tyckte nämligen att det var en bra idé att vada runt i ett dike med dy/lera eller något när vi var ute på lunchpromenaden. Idag har jag inte orkat tvätta honom men jag kan garantera att han inte lider av det och han kommer bli tvättad imorgon)

torsdag 8 september 2016

Högt gräs

Att försöka fota en hund som inte är så hög mitt bland högt torrt gräs är inte det lättaste.
Bayersk viltspårhund
Något lättare blir det när hunden har lite längre ben.
Långhårig collie

måndag 5 september 2016

Spanar på en katt

Nu hade det nog varit bra om jag hade valt en annan bländare men med lite fantasi kan man få den mörka fläcken vid stolpen att bli en katt