onsdag 28 september 2016

Det kom ett mail


Och mailet var från SCK (collieklubben) med en uppmaning till collieägare med hundar födda 2012 att de bör röntga höfterna och göra mh med sina hundar. Nu har ju herr fluff gjort det så jag tillhör kategorin som kan bortse från mailet. Då kan man fundera över varför jag skriver något om det och givetvis beror det på att jag har åsikter. Jag ser absolut inget fel i att rasklubben skickar ut sådana här mail, vilken nytta det gör är en annan femma. Nu kommer ett citat ur mailet

"

Du som ägare av en collie som har fyllt 12 månader behöver bidra med två saker för att vi alla även framöver skall kunna skaffa både fysiskt och mentalt friska collies:

-          Du behöver höftledsröntga din hund

-          Du behöver gå på ett MH (Mentalbeskrivning Hund)"Min invändning är att det inte med ett ord berör nyttan av ögonlysning och ED röntgen. Det kan man tolka som att det inte är några fel på ögonen som man behöver vara uppmärksam på och att ED inte är ett problem i rasen. Jag är av en annan åsikt. Om vi tar och tittar på statistiken (avelsdata) för långhårig collie avseende ED ser det ut så här:

 •     2012 röntgades endast 56 hundar och 89,3% var fria
  •     2013 röntgades 104 hundar och 85,6% var fria
   •  2014 röntgades 80 hundar och och 95% var fria
    • 2015 röntgades 27 hundar och 96,3% var fria

Nu kanske någon tycker att det ser bra ut men om vi tittar på antalet långhåriga collie som registrerats under åren ser det ut så här

 •     2011 registrerades 479 hundar
  • 2012 registrerades 379 hundar
   • 2013 registrerades 417 hundar
    • 2014 registrerades 384 hundar

Som synes så är det ytterst få ägare som röntgar armbågslederna och då anser jag att det är vettigt att även påpeka vikten av att göra det. Frågan är även hur statistiken hade sett ut om fler hade ED röntgat...


Och så har vi då det här med ögonlysning vilket är viktigt för mig med tanke på helvetet Toker hade med distichiasis. Men ja det verkar inte så många andra se som ett problem och som bekant så får en del människor bara upp ögonen för problem när deras egna hundar blir drabbade.

Hur stort/litet problemet egentligen är på rasen är svårt av samma anledning som ED det är för få som gör undersökningen.  Collie tillhör en av raserna där valpar ögonspeglas vid ca 7 veckor och sedan bör ögonlysas igen efter ett års ålder. Av den anledningen är det även lite klurigt att läsa ut av statistiken på avelsdata hur många hundar som ögonlyses efter ett års ålder, det går bara att se antalet per år som ögonlysts. Det som däremot går att konstatera att från det att det nya ögonprotokollet kom i bruk har det lägsta antalet konstaterade hundar med distichiasis per år varit i år och det är en hund och än är inte året slut.


Som jag uppfattar det gäller mailet alla med collie alltså oavsett hårlag men jag är för lat för att kolla upp hur det är med ED och frekvensen av röntgade kh collie. Distichiasis på kh orkar jag inte ens skriva något om.


Sammanfattningsvis kan man säga att jag är positiv till uppmaningar från rasklubben men jag instämmer ICKE på något sätt att röntgen av höftleder och att genomföra MH gör att man framöver kommer kunna skaffa fysiskt och mentalt friska hundar

(Datorn bråkar med mig eller så bråkar jag med den men det är anledningen till att texten ser ut så här)

Kontroll pågår

Tomaterna kollas av minst en gång per dag och hittar hon någon som hon anser är mogen hamnar den i den bayerska magen. Förra veckan kokade jag marmelad på ett kg omogna tomater och nu funderar jag på att prova och koka en chilisås på en del av de andra omogna. Har inte lyckats hitta så många recept på vad man kan göra med omogna tomater, att lägga in dem har jag inga planer på. Någon bra plats att låta dem mogna inne finns inte heller och att slänga alla känns fel.